Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, november 10, 2012

Nuet och "Den stora framtiden"

Ibland finns kloka tankar på samma ställe som irritation. I ett kommentarsfält så fanns en länk till bloggen fjällkänsla. Hon hade skrivit så vackert om en kommentar hon fick innan hon fick barn "så kan du inte göra när du har barn". Hon förstod den aldrig riktigt, Skulle hon leva som om hon hade barn när hon inte hade några?

Jag har aldrig riktigt förstått den typen av kommentarer "Du kan inte göra X när Y händer?" Jag fick kommentaren när jag blev uppringd och väckt av ett jobb jag hade då "Snart börjar du på det och då kan du inte ligga och sova" Det var bara min goda uppfostran som hindrade mig från att muttra "Desto större skäl att göra det nu" (till saken hör att jag sov efter ett kvällspass på ett annat jobb). Likadant sade min farmor till min kusin när det diskuterades renovering och hon undrade var hennes gunga skulle vara då "Du är snart för stor för gungan". Varför rusa framåt istället för att vara här och nu?

För att återvända till fjällkänsla skriver hon också om något som hon kallar "Den stora framtiden". Det är inte imorgon och inte om ett år men längre fram. Hon vet att den kommer och hoppas att hon får uppleva den. Då är barnen mer självständiga och då kan hon göra det som hon idag har valt bort till förmån för sina barn. Det är mindfullness på svenska helt enkelt.

Jag tycker om den inställningen att "Det här är vad jag har valt i mitt liv. Det här väljer jag bort. Det kan komma att ändras i framtiden men nu är det så här". Det är så jag försöker att leva och även om det inte är roligt att välja bort något alla gånger, så mår jag bättre att tänka så. 

Jag avslutar med en låt som jag tycker passar till temat: Nightwish-"This moment is eternity"

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så vackert skrivet. Tack för att du tog dig tid att ge mig länken så att jag fick möjlighet att läsa ditt inlägg!
Med vänlig hälsning
Fjällkänsla

CrimsonAnna sa...

@Fjällkänsla-varsågod

Linn sa...

Klokt och bra skrivet av dig. Och av Fjällkänsla. Visst är det så att var sak har sin tid och sin plats, och man behöver inte ha ångest eller känna stress över det. Också vetskapen om att nuet inte behöver vara - och inte heller är - för evigt är en tröst tycker jag (om än ibland skrämande också). Nu är det så här, i morgon är det kanske på ett annat sätt.

CrimsonAnna sa...

@Linn-Det ger ju också en skön inre styrka att säga "Jag väljer det här" istället för att behöva tänka "det blev så här" Att välja bort är ofta också att välja något annat.

fru vargavinter sa...

som i din kommentar ovan: att välja bort är oftast att välja något annat. i plugget är jag den som aldrig följer med ut, aldrig hänger med på tentaöl och sällan käkar middag/fikar/hittar-på-nåt-annat med pluggkompisarna. några har blivit mina vänner som jag umgås med på fritiden, men jag är absolut inte "universitets-social" som det förväntas av mig. och anledningen? ja för det första är jag ju gammal... ;) och sedan väljer jag bort för att kunna välja något annat! :) jag äter hellre middag med barnen än dricker alkohol på studentpuben. det är hur mitt val att välja och välja bort ser ut. :)

CrimsonAnna sa...

@Fru Vargavinter-som du skriver, du väljer att äta middag med din familj:) Det leder till att du inte är universitetssocial, men förhoppningsvis till en sammanhållen familj :)

Nina sa...

Nightwish är en av mina stora favoriter. Spelar deras låtar ofta när jag känner mig en smula down.

Allt är så rätt - det som du skriver. Nu är Nu. Det var Nu igår och det kommer att vara Nu imorgon. Det var Nu när man föddes och det kommer att vara Nu när vi dör. Det var Nu för 1000 år sedan. Det finns inget som heter imorgon.

Även jag tänker som du. Jag är vad jag gör idag. Varje dag en Ny dag ... filosoferade Melker.

Ha en god vecka med 6 Nu upplevelser framför dig.

CrimsonAnna sa...

@Nina-välkommen till min blogg:) Lyssnar också på Nightwish när jag är nere.

Som Melker sade "Denna dagen ett liv"