Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, mars 31, 2012

Teaser från "Stones grow her name"

Igår fick vi höra att Sabaton splittras. Sonata Arctica bjöd på betydligt trevligare saker-en teaser för sin kommande skiva "Stones grow her name". Dels fick vi äntligen höra lite, dels fick vi nya pressbilder. En del av dem är nästan läskigt photoshoppade, en del är riktigt snygga. Vill ni lyssna på hur det låter kan ni göra det här.

Vad jag tycker om det vi har fått höra? Jo, det är som Tony Kakko säger-det är nya element och stilar (första klippet är något av det röjigaste jag har hört Sonata framföra) men jag hör essensen av Sonata Arctica i det. Jag vill höra mer.

fredag, mars 30, 2012

Fallen in war-Sabaton splittras

Ryktena talade sant-idag kom pressreleasen som meddelade att Sabaton splittras. Nu kommer de inte att gå upp i rök. Joakim Brodén och Pär Sundström, vilka ju är bandets huvudsakliga låtskrivare, kommer att fortsätta med nya medlemmar. Vad som händer med de fyra andra är inte känt.

Eftersom bandets officiella sida är nere så tänkte jag dela med mig av pressreleasen här (på engelska):

"Starting a band at the age of 18 is simple, keeping it intact for 12 years is much harder, and finally we have come to the crossroad where we will go separate ways.
 
Pär Sundström and Joakim Brodén will continue to battle on stage, carrying the banner of Sabaton to further victories.
 
We will always have an eternal bond to each other, created by more than 12 years of friendship & touring, and wish each other long and prosperous lives with families, various projects and musical careers.
 
In the end, all six of us will end up in our own glorious future…"
 
 Personligen känns det urtrist. Att en och annan medlem byts ut har jag varit med om flera gånger, men fyra på en gång? Jag behöver nog ett par dagar att smälta det här. Just nu känns det lite som om det Sabaton jag sett och gillat dog idag.
 
 


onsdag, mars 28, 2012

Hädiskt men roligt...

Bing har lyckats igen. Denna gång gav den sig på "Holy Diver"

Jump on the tiger
You can feel his heart but you know he's mean
Some light can never be seenHoppa på tiger
kan du känna hans hjärta men du vet att han är medelvärdet
lite ljus kan aldrig ses

tisdag, mars 27, 2012

Changes

Ryktet om Sabatons splittring har fått mig att grubbla på en sak: vad är skillnaden mellan splittring och ett vanligt enkelt medlemsbyte? Wikipedia var inte min vän-att söka på "splittring" informerade mig om en film från 1984 som jag inte ens visste fanns. Då får jag helt enkelt gå till egen "metallskalle och hårdrockshuvud"-för mig är splittring när man byter två eller fler medlemmar eller när en medlem hoppar av och bandet lägger av.

En fråga som då dyker upp är att hur många medlemmar kan man byta ut och fortfarande kalla sig för sitt bandnamn? MrMasa påpekar att Stratovarius har besvarat den frågan eftersom gruppens äldsta nuvarande medlem Timo Kotipelto dök upp först till gruppens fjärde album. Nu är ju Stratovarius ett kapitel för sig, men Uriah Heep har t.ex. en originalmedlem kvar. Av mina favoritband så är det faktiskt bara Sabaton som behållit sin originalsättning. Jag räknar Mühr som original då han kom in för att fylla en ny funktion.

Min personliga tanke är att jag tycker att jag tycker att så länge huvudlåtskrivaren och/eller en originalmedlem är kvar så kan man behålla bandnamnet och sova gott om natten.  Jag kommer t.ex. att tycka att Nightwish är Nightwish så länge Tuomas Holopainen är kvar. Sedan tror jag att vi alla håller sättningen som var när vi började lyssna på bandet lite extra nära hårdrockshjärtat.

Medlemsbyten och/eller splittringar som sved då? För mig är det när Stefan Elmgren lämnade Hammerfall och jag tror inte att något Nightwish-fan gick oberörd ur när Tarja fick kicken.

måndag, mars 26, 2012

Jag undrar ju...

...hur Dalarnas tidningar(DT) tänker där de publicerar en artikel om Sabatons misstänkta splittring där ingen i Sabaton säger någonting (jag räknar inte "jag vill inte kommentera det" som att säga någonting). OM, och jag säger OM, det skulle visa sig vara sant och bandet är mitt uppe i att diskutera det, så förstår jag att Joakim Brodén inte vill uttala sig innan allting är klart. Vem vet, detta kanske är såpass nytt att de inte hunnit bearbeta det själva. Jag tänker avvakta med kommentarer till det är utrett vad detta är egentligen.

Jag ska dock vara positiv mot DT. En av kommentarerna till artikeln var uppenbart rasistiskt och jag gick in och anmälde. När jag gick för att hämta länken till detta inlägg var inte bara kommentaren borta, utan även citatet från nämnda kommentar i en senare kommentar. Bra jobbat, moderatorn.

I nästa inlägg tänkte jag diskutera detta med splittringar och avhopp rent allmänt. Hur många medlemmar kan man bli av med och fortfarande behålla bandnamnet?
Lämna gärna tankar, känslor och synpunkter i kommentarsfältet. Kanske kan ni berätta om splittringen
som sved.

Påsktävling hos tefrossa

Tefrossa har en påsktävling med upplägget att när vi är hundra är det klart. Det ligger presentkort på 300 kr i potten samt påskte eller påskkaffe (ni kan skriva upp att jag vill ha te). I bloggande stund behövs 17 stycken. Tefrossa är en härlig butik så klart att ni också ska vara med.
Må bästa te och kaffedrickare vinna!