Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, november 05, 2011

This moment is eternity?

På senaste konserten funderade jag lite i pausen över detta med att fotografera och filma på konserter. Det var ingen bra idé att göra det senare om du stod långt fram, då puttade vakterna vänligt men bestämt ner din telefon. Det var den ena saken som fick mig att fundera och bestämma mig för att ta upp ämnet. Det andra var när jag under Hammerfall, för en sekund vände mig bakåt och kollade på publiken för att leta upp en bekant. Honom hittade jag inte men jag noterade att alla bakom mig står avspänt med armarna i sidorna och avspända ansikten-utom en tjej som står med ansiktet spänt som en fiolsträng och kameran redo. Inte så att hon var på väg att ta ett kort-bara kameran i handen och spänt ansikte. Hon var den enda som inte såg ut att ha särskilt kul (Åh, vad jag hoppas att jag har fel här).

När det gäller stillbildsfoton är min åsikt klar-det tycker jag att alla ska få ta för privat bruk. Jag ser inte hur det skulle skada artisten på något sätt, inte är det störande som konsertbesökare heller (annat än att det vore roligt att få se alla bilder som fellow rockers runt omkring har tagit). Filmandet är jag lite mer kluven till. Visserligen är det kul att sätta guldkant på bloggen med filmer från konserterna (och lite skön nostalgitripp när det är långt till nästa gig*) men det är lite trist när man har svårt att se själva konserten för att folk håller upp sina mobiler i en hel låt för att filma.

Det jag tänker på med de som filmar och fotograferar fernetiskt; är de verkligen närvarande i stunden? Har de några minnen att binda till filmen eller fotot när de är klara?  I mitt mörka förflutna (alltså när jag var dansbans/schlagertjej) så minns jag att kameran nästan var fastvuxen vid ögat. Mot slutet var det nästan som en jakt på bra foton. En kompis till mig filmade en hel spelning, något jag inte kan förstå.
Numera skippar jag ibland kameran, till förmån för att kunna njuta av musiken och interagera med bandet. Metal-mindfullness helt enkelt.Det är nog roligare med en publiken som har händerna i luften och headbangar än 3000 mobiler.

Det är väl det rådet jag vill ge er, kanske små hårdrockare, som ska på er första konsert;ta kort om ni tycker att det är kul, men glöm inte att vara där.

tisdag, november 01, 2011

Från Let's get it on till Patient Zero på en Hammerfall-helg!

Helgen har nästan varit klyschigt rock n roll. Åkte finlandsbåt för att fira Do Glatem och Midnight Laundry Girl, vilka båda uppnått nya aktningsvärda åldrar under förra veckan. Mycket trevligt sällskap och skönt att lämna vardagen. Fantastiska citat som när jag förklarade "Ja, men då vet du var vi har oss" och "Har ni legat tysta för att jag skulle få sova? Vad är det med er två?". Vi pratade dessutom om att göra om det, det är ju roligare att åka på kryssning än att gå på krogen.

Ingen vila för den syndige. När jag kommit hem från resan var det bara att vaska av sig, klappa och mata katterna, samt rycka ner biljetten från kylskåpet och bege sig till Arenan. Det blev en lång, fantastisk kväll med fyra förband. Det lönade sig dock för jag hamnade långt fram.

Först ut var Death Destruction. Jag har avfärdat dem som lite för hårda för mig men jag är omvänd. Detta är bra. Måste dessutom säga att den jag imponerades mest av under kvällen var just Fredrik Larsson, som körde både med Hammerfall och Death Destruction, hela tiden på ett mycket gott och publiktillvänt humör. Yes, Death destruction, you can get a f*ck yeah!

Vicious Rumors, nästa band, var dock inte min kopp te. Jag har börjat inse att jag är brutalt europeisk när det gäller hårdrock. Jag och min kompis Steele (som älskar amerikansk hårdrock som jag älskar finsk) brukar säga att vi sitter på varsin sida Atlanten och vinkar till varandra. Nja, Vicious rumors är inget jag kommer att se igen.

Se igen vill jag däremot göra med tredje förbandet-Amaranthe. För det första, bra msuik-lite åt Evanescencehållet. För det andra har Amaranthe något som få andra metalbandet vågar-tre vokalister-en cleansångare av vardera könet och en kille som kör growl. Detta med flera sångare i ett band är något jag har efterfrågat-dessutom har deras sångerska ett grymt självsäkert scenspråk och det är alltid bra. Jag förstår definitivt varför Hammerfall tog med dem.

När Amaranthe piskat upp stämningen så var det äntligen dags för huvudbandet. Otroligt snyggt scenbygge, istället för pyro har de jobbat med ljus denna gång, vilket kändes fräscht, de är snart på Nightwish-nivå (jag hävdar att Nightwishs ljustekniker bör uppbära en saftig lön). Jag skulle kunna skriva en bok om den fantastiska setlisten, men det förhärskande minnet är själva bandet-jag kan inte komma ihåg när jag såg dem så här genuint glada på scen sist. Härligt! Dessutom starka prestationer över lag-jag förstår inte vad Linnéa Olsson i SVD pratar om men den dagen hom och jag har samma åsikt om en konsert så är nog världsfreden nära ;)

Vill ni läsa ett riktigt bra skrivet omdöme om konserten tycker jag att ni ska titta in hos MrMasa.

Tyvärr så har helgen gjort mig "infected" på mer än ett sätt-jag har blivit förkyld och varit hemma från jobbet i två dagar. Börjar dock resa mig-och även om Hagbard givit mig smeknamnet "Patient Zero" kan ni vara lugna i huvudstaden. Jag har inte det minsta sug att tugga på er. Nu ska detta bidrag till blogginläggens megafauna avrundas med två videos-det blir Death destruction "F*ck yeah" och Hammerfall med "Steel meets Steel" som jag hörde för första gången på sex år.Death%20Destruction%20-%20Fuck%20yeah

söndag, oktober 30, 2011

Tjej och killsnack om prylar

Det har varit en fullt ös-helg. Resultatet är att jag är ruggigt trött. Vintertid har aldrig kommit lägligare:)
Jag "torrbloggar" därför lite med ett tjej och killsnack om prylar.

Prylar
1. Fem realistiska saker du skulle du ta med dig till en öde ö, Robinson tex?
Kniv, yxa, en bok om ätbara växter och djur i regionen, fästingpincett och myggnät.

2. Vilken pryl är den senaste du införskaffade?
Det var ljus till Samhain-firandet jag blivit inbjuden till imorgon.

3. Tre prylar du inte kan leva utan?
Oj, nu har ju ju levt utan saker som laptop i perioder och vet att man klarar det mesta, så frågan är lite fånig, men jag väljer att tolka den som "mycket användbara saker" och då svarar jag-vattenkokare, stavmixer och dator.

4. Nästa sak som står på önskelistan/som ska köpas?
Ny TV vore grymt-vill kunna titta på mina VHS-band och kunna kolla på film med vänner. En annan sak är fler ljusformar och de är på gång:)

5. Vad gillar du modet som är just nu; Shabby Chic. Det vit-smutsiga, kungakronor, fågelburar osv som inredningsdetaljer.

Med all respekt, det är inte min likör alls. För mig personligen är det alldeles för puttinuttigt. Jag föredrar att ha ett spel mellan mörker och ljus (konkret exempel, stålblå väggar och vita lister)-och har hellre drakar än änglar.