Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

fredag, oktober 02, 2009

På TV-spelskväll

Igår drog jag på mig hatten och rocken och drog iväg till biblioteket eftersom det var releasefest för deras utlåningsverksamhet-biblioteket lånar nämligen inte bara ut böcker, filmer och skivor längre utan också TV-spel. För det yngre gardet (13-25) så fanns möjligheten att spela spel på storbilds-skärm men det var inte därför jag kom dit-jag gick dit för att lyssna på föreläsning av Orvar Säfström, som jag alltid haft ett gott öga till (kan man ha annat till en f.d sångare i Entombed som dessutom ägnar sig åt film och TV-spel). Han var nyinflugen från Tokyo där han varit på stor spelmässa (hade Ravenlord varit med hade han antagit en snygg grön nyans av avund). Orvar är i alla fall en mcket bra föreläsare, underhållande och kunnig. Majoriteten av publiken var mycket ung (tidiga tonåren) och föreläsningen var gjord för en vuxen publik men det lyckades han anpassa mycket snyggt. Ämnet var tv-spel, dess historia samt avlivning av myter kring tv-spel och tv-spelande. Jag lärde mig bl.a följande:

  • Det första tv-spelet skapade redan 1958 (ett primitivt luffarschack-spel), men den teoretiska idén om "elektroniska maskiner som skulle kunna spela spel" kom redan på 1800-talet.
  • 1983 kom en stor TV-spelskrasch, ingen ville köpa TV-spel så Nintendo fick sälja in sin första konsol NES som en leksak, med en liten robot som man kunde styra via konsolen.
  • Ungdomsstyrelsen har gjort en undersökning om hälsovanor hos ungdomar som spelar och de som inte spelar. Enda skillnaden var att TV-spelarna drack mindre sprit
  • Av de spel som släppts sedan märkning infördes så är 50% barntillåtna (3+ år) och de grövsta (18+) är bara 5%
  • Medelåldern för tv-spelare är 30 år-det är inte siffror från Sverige men från länder som liknar Sverige

En av de roligaste var en tabell över moralpanik över saker genom tiderna från jazz via serier och rollspel till Internet och det som alltid föreslagit att göra istället "Hopp och lek ute"-vilket verkar vara någon sorts universal-lösning enligt Orvar. I det stora hela en väldigt givande föreläsning. Pratade med honom efteråt och nämnde att han är en av två filmkritiker jag litar på. Det tyckte han var kul att höra-nämnde att jag numera lyssnar på Ronny Svensson och det tyckte han var ett bra val.

Vill avslutningsvis tacka bibliotekspersonalen för ett bra initiativ och en lyckad kväll.

tisdag, september 29, 2009

Så vart det tråkigare


Läste imorse att Ulf Larsson avlidit. Där försvann en bit till av barndomen kan man säga-han gjorde "bröderna Olsson" under min barndom (jag skrattar fortfarande åt deras förklaring på varför vi firar våra högtider) och "Söndagsöppet" under min uppväxt. Mitt starkaste minne är dock när han tolkade "We're not gonna take it" tillsammans med Joacim Cans i "Rampfeber". Jag befann mig i studion och Ulf gjorde det med bravur. Ångrar att jag inte gick fram till honom och sade hur grymt det var. Vila i frid Uffe-du kommer att saknas.
* den snygga bilden har Roger Vikström tagit

måndag, september 28, 2009

Skön dag

Orsaker till vardagslycka:
  • Rosor från Ravenlord (mörkröda och vita)
  • Lagt på duk på köksbordet (döskallemönstrad)
  • Fyllt på tvål i min nya lila tvålpump
  • Energin återvänder
  • 3 konsert-biljetter på kylskåpsdörren

Veckans måndagsmetal beskriver mig just nu-"Ich will alles" med Doro. Vill göra väldigt mycket just nu.söndag, september 27, 2009

From time of famine to days of feast

Lönehelg-och jag spenderade den i gott sällskap med Ravenlord och annat skönt sällskap på ankaret. Det blev visserligen en kort utekväll men det kändes ändå bra-man kan inte begära mycket mer än spirituellt sällskap, en Guiness (denna mörka skönhet bland öl firar för övrigt 250 år i år) och en snygg pojkvän i kajal. Kände mig dessutom fin-nysminkad i foundation och puder jag inhandlat tidigare på dagen-använde premiecheck och rabattkupong från Kicks.

Känner att jag börjar komma ner i varv igen och nu när min favoritårstid börjat på allvar så verkar min energi återvända.