Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, oktober 06, 2012

Ny tid nalkas, denna tid går mot sitt slut

Det är ingen vanlig arbetsvecka. Det är min sista 6-dagars arbetsvecka inom överskådlig framtid. Jag har bytt några pass med en kollega, vilket gjort att vi båda har fått bättre schema. Det är dessutom skönt att röra om lite, jag kan mitt nuvarande schema i sömnen. Så igår var sista gången jag gick hem från ett av mina långa fredagspass och behöver fundera på att gå till jobbet dagen efter.

Jag känner att jag mår bättre, och det märks enligt flera jag har talat med. Det känns skönt, men jag har inte byggt upp min buffert ännu. Har dock lagt första stenen:)

Musiken idag får bli låten som jag har lånat rubriken från. Passar på att säga grattis i efterskott till sångaren och kompositören som fyllde år igår =)


onsdag, oktober 03, 2012

All that great heart lying still on an angel wing...Anette lämnar Nightwish

 Anette har nu lämnat Nightwish med omedelbar verkan. Jag är såklart förvånad att det gick så fort men de senaste dagarna har det känts att det har funnits en disharmoni i Nightwish. Här kan ni läsa pressmeddelandet.

Jag känner mig lite som en ärrad krigare när jag läser på Nightwish forum hur ledsna fansen är. Jag har ju genomlevt detta en gång tidigare, och vet att det blir bra igen. Jag kommer inte att gå in någon debatt om vem som har gjort vad-utan bara konstaterat att vad gäller Nightwish har båda sångerskorna varit strålande, jag är och förblir dock en Tuomas-tjej. Har alltid känt ett andligt släktskap med honom.

Så resten av detta inlägg tänker jag ägna åt min personliga önskelista och tankar kring en ny vokalist i Nightwish.


  • Jag hoppas att de hittar någon vars röst klingar lika med Marcos som Anettes. Deras duetter var bland det finaste Anette-eran bjöd på.
  • Det är uppenbart känns det som-Nightwish behöver vokalist som "är metal". Livet som musiker är tufft. Anette gjorde ett fantastiskt jobb men orkade, som det ser ut, inte riktigt med turnélivet. Så jag hoppas att nästa vokalist har mer turné-erfarenhet. 
  • Ta INTE tillbaka Tarja. Det kommer inget gott ur det.
När nu situationen är som den är och de står vokalistlösa, varför inte ta ut svängarna och göra ett mäktigt instrumentalalbum? Eller varför inte bjuda in hela Northern Kings som vokalister, vilket jag föreslog som ny(a) sångare, halvt på skämt, halvt på allvar.

söndag, september 30, 2012

Sammanfattning av hälsomålen

Det är bara en dryg timme kvar av september och därmed dags att sammanfatta hälsomålen. Vi börjar med veckan som varit.


  • Träna minst två gånger i veckan-det blev kettlebells och yoga så det fungerade
  • Äta onyttigt bara en gång i veckan-Njae, det här var ett svårt mål men denna vecka har funkat så mycket bättre.
Som helhet gick det tvärtom mot vad jag förväntade mig, trodde nämligen att maten skulle gå bättre än träningen. Nåja, är nöjd att jag har fått in en bra träningsrutin. Vad gäller maten så har det varit en rörig månad, och röra på andra områden i livet kryper direkt in i min kosthållning, och inte på ett bra sätt. Har dock lärt mig att om jag är noga med att äta och planera maten, så hittar jag dit.

I oktober vet jag inte om jag tänker ha några hälsomål, men jag funderar på att summera hur jag lyckats med områdena på min tidsdroppe varje söndag. Vad tror ni om det?

Nightwish-fansens smak för drama

Det är tufft att vara både musiker och människa. Nightwish vokalist, Anette Olzon, hamnade på sjukhus igår med feber, morgonen innan en konsert i Denver. Övriga bandet tar då beslutet att ersätta Anette med Elise och Alissa från bandet Kamelot. I den villervalla som måste ha uppstått glömmer de att tillfråga Anette, som inte tyckte att det var ett bra beslut. Anette verkar ha tillfrisknat och soundcheckar med bandet.

Som var och en förstår så väcker en sådan här sak känslor, vilket märks i Anettes kommentarsfält. De flesta fans är jättegulliga och skriver saker som att "Ta hand om dig. Krävs det att ni ställer in spelningar, så gör det", "jag var besviken att jag inte fick se dig, men det viktiga är att du blir frisk" samt berättar att bandet t.o.m tog en omröstning i publiken om de skulle genomföra spelningen eller ej. Det finns dock en klick av fans som börjar kraxa som olyckskorpar att "du är det levande beviset att det inte är värt det att leva i Nightwish", "Låt de inte göra mot dig det de gjorde mot Tarja" och t.o.m anklagar bandet för att inte ha agerat proffessionellt. Visserligen är detta en västanfläkt mot hur det lät när Tarja fick sparken, men det är lite samma tongångar.

Det känns som att alla sidor sitter i kläm i detta. Jag förstår att Anette kände sig åsidosatt och att fansen blev besvikna. Jag förstår också hur jobbigt detta måste ha varit för bandet (enligt egen utsago var de i helvetet). Jag vill poängtera att jag inte skriver detta för att svartmåla eller hänga ut någon, jag vill mest belysa en fan-kultur. Det som faller i mitt huvud är några saker.

  1. Vi fans är nog lite lättskrämda efter hela historien med Tarja, men att börja leta efter spöken, splittringar och sprickor efter att ha kalla in vikarie en gång pga sjukdom känns lite väl magstarkt.
  2. De som muttrar om bandets proffessionalitet, Anettes besvikelse och kommentarer om att det inte finns på hennes världskarta att låta en spelning går före en bandmedlem-hur man än gör kommer någon bli missnöjd och bandets rykte påverkas. 
  3. Hur synkad är bandets hemsida och Anettes egen blogg?
  4. Jag hoppas att hela Nightwish sätter sig ner och pratar ihop sig om hur de ska göra om sådana här saker sker i framtiden, hur konserter och turnéer ska läggas upp, om Anettes roll i bandet osv. Det känns som att mycket av det som sagts nu har var under stress, bandet satt i skruvstädet mellan publikens och maganementets krav och oron för Anette. Hon i sin tur fick veta att hon har en åkomma som behöver kollas upp när hon kommer hem. 
Jag önskar Anette god bättring, hela bandet lycka till med turnén och jag hoppas att det är bandets musik som får stå för dramatiken i framtiden.