Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

onsdag, april 25, 2007

Svåra frågor

Dags för tjejsnack igen. Det har tagit tid denna gång och det är för att det var svåra och viktiga frågor denna gång.

·Ska man drogtesta 13-åringar? Motivera ditt svar.
En jättesvår moralisk fråga. Jag tror inte på för mycket övervakning och förbud runt tonåringar och det kan ju upplevas som mycket kränkande i en känslig ålder. Å andra sidan så känner jag att om en 13-årig kille/tjej är på väg att hamna snett och föräldrarna inte ser det, kan det vara bra att någon annan gör det. Förutsättningen är ju att någon form av uppföljning görs.
·Tycker du att man ska ha övervakningskameror i skolorna? Motivera ditt svar.
Jag är skeptisk. Det är fullt möjligt att skadegörelsen minskar men det känns i magen som att mobbing, trakasserier och misshandel bara kommer flyttas till delar av skolan där kamerorna inte ser. Jag tror fler synliga vuxna som bara finns där är en mer konstruktiv lösning.
·Tycker du att det är ok om det finns övervakningskameror på andra offentliga platser, som bussar, affärer, gator, taxi osv. Motivera ditt svar.
Jo, det känns som det är befogat och här överväger skyddet och möjligheten att använda det i bevissyfte den eventuella kränkningen. Jag känner att har du rent mjöl i påsen behöver du inte vara rädd för att filmas.
·Ska du donera dina organ? Motivera ditt svar
Jag har anmält mig till donationsregistret eftersom jag inte tycker en människa ska behöva dö för att det inte finns några organ. Min andliga övertygelse är den att själen lever vidare i någon form, men kroppen är ett skal som själen lämnar när man dör. Och kan den då ge andra människor ett bättre liv, varför inte? jag ger dessutom blod.

·Vad tycker du om dödshjälp? Motivera ditt svar.
Jag anser att på samma sätt som att man har rätt till sitt eget liv har man rätt till sin egen död men det ska vara ett beslut man skriver på själv och det får inte utnyttjas av anhöriga osv. Man kunde ju få säga ja eller nej på samma sätt som med donation. Då kan man ju tala igenom det med sina anhöriga först. Jag ställer mig dock rent principellt positiv för jag vill leva och dö med min värdighet i behåll

söndag, april 22, 2007

Kloka ord

En nätkrönika värd att läsa och begrunda. Precis så känner jag, livet är inget pussel. Det är en tavla du målar helt själv och om vi delar med oss av våra egna färger blir allas tavlor vackrare.