Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, januari 07, 2012

SVT goes metal

Jag skällde på SVT i höstas för att de hade dålig koll på hårdrock. Nu verkar de kompensera för detta på två sätt-dels genom att visa en serie i 11 delar om hårdrockens historia, dels genom att ha fått totalt hårdrocksfnatt och petar in bitar av hårdrockslåtar i de mest osannolika sammanhang. Speciellt verkar "Nothing else matters" ha fastnat. Jag har hört den såväl i "Go Kväll" som i "Året med kungafamiljen"

"Hårdrockens historia" är en liten godbit. Blev lite extra glad när jag såg att det är Sam Dunn som har gjort den. Hans "Metal: a headbanger's journey" sätter verkligen fingret på hårdrockarens själ. Jag vill också applådera översättaren som har översatt det anglofierade metalspråket på ett strålande sätt. Exempel: "metalheads" blir "metalfans". Det ska bli riktigt roligt att följa alla 11 delar. Ni som vill kolla in den första-marsch in på svt play-den finns bara till den 10:e januari.

Med detta sagt drar jag på karaoke.

The Addams family-mina första trevande goth-steg


Morrica är en ständig källa till ökat vetande om de mest skilda saker. Är det inte skolpolitiken så är det "Nyårsklockan" på originalspråk. Idag upplyste hon mig om att familjen Addams skapare Charles Addams hade fyllt 100 år idag. Hade ingen aning om att familjen skapare också hette Addams.

Själv upptäckte jag familjen Addams redan som 10-åring, på den tiden då mitt hjärta ännu inte hade fått några nitar (eller "before the hammer fell, before I wished for night, before the heart was savage" som jag kallar tiden innan jag blev hårdrockare). Det sändes på SVT och min mamma hade sett det som yngre och trodde att jag skulle gilla det. Jag fastnade direkt men tänkte inte så mycket mer på det än att jag tyckte att det var häftigt-speciellt den rytande isbjörnsfällen. Deras "saken"(en hand som kommer upp ur en låda i varje rum med t.ex. posten eller en penna) skulle inte vara helt fel heller. Känner ni någon som behöver anställning, hör av er. Jag kan erbjuda både manikyr till festliga tillfällen och ekologisk handcreme vid behov ;)

När jag nu tittar tillbaka så är det flera saker som slår mig med serien och hur före sin tid den var. För det första är det otroligt häftigt att TV, amerikansk dessutom, vågade visa en familj med estetiken som senare skulle kallas goth i mainstream-tv. Dessutom är det ju en familj som bara har lite annorlunda stil-alla älskar ju och tar hand om varandra såväl i äktenskapet som i barn-föräldraelationen. Två av mina favoritscener är dels när dottern Wednesday kommer hem från skolan och är otröstlig eftersom de har berättat en saga om att de dödar draken. Den andra är när en makeup-försäljerska som knackar dörr dyker upp i deras trädgård och frågar Wednesday var mamma är. Wednesday förklarar att hon tar hand om Aristoteles. Makeupförsäljerskan tycker att Aristoteles är en underligt namn på en hund och Wednesday konstaterar, med tonfallet att det är den mest naturliga saken i världen, "men inte på en bläckfisk". Jag tror på ett sätt att embryot till CrimsonAnna föddes där-att man kan gilla döskallar, nitar och vampyrer och ändå älska sin familj och tycka om att ha det mysigt. Än idag är det många jag möter som inte får ihop det.

Med facit i hand, jag vill nog ha det lite grand som familjen Addams den dagen jag skaffar en egen familj.

tisdag, januari 03, 2012

Musiken beskriver dig

Torrbloggar lite med en lista jag har gjort många gånger förr, men den är riktigt rolig.

1. Put your music player on shuffle.
2. Press forward for each question.
3. Use the song title as the answer to the question even if it doesn’t make sense.
NO CHEATING!

Will it be ok? "Kuolema TekekeeTaiteilljan"-Nightwish
Ser inte jättebra ut
How are you feeling today? "Silverland"-Roger Pontare"
Hmmm, jo känner mig lite vintrig
How do your friends see you? "Creek mary's blood"-Nightwish
Ja du, hur tolkar jag det
Will you get married? "Amaranth"-Nightwish
"caress the one..." Jag tolkar det som ett ja
What is your best friend’s theme song? "Lost in the dark lands"-Fairyland
Nä, hon är inte särskilt lost
What is the story of your life? "Arabesque" nightwish
haha, en instrumental låt
What was high school like? "Ever Dream"-Nightwish
Jo, så var det nog
How can you get ahead in life? "My Sharona"-Hammerfall
Känner tyvärr ingen Sharona
What is the best thing about your friends? "The fire burns forever"-Hammerfall
Ja, det är sant
What is tonight going to be like? "Shadows"-Sabaton
Ska tydligen titta på "Sagan om Ringen"
What is in store for the remainder of this week? "Long time coming"-Europe
Måtte det vara något bra...
What song describes you? "Man on the silver mountain"-Hammerfall
Ja, det där med man kan vi diskutera, men jag är smickrad
To describe your grandparents? "Anywhere is"-Enya
Ja, det stämmer iaf på mina morföräldrar
How is your life going? "Meadonws of heaven"-Nightwish
Jo, jag har en känsla att det håller på att vända till något mer positivt
What song will they play at your funeral? "Come on in"-Savage Heart
Till Valhall eller?
How does the world see you? "The final countdown"-Europe
Håller världen på att bli galen eller är det jag?
Will you have a happy life? "My way"-Northern Kings
Om jag fäljer min väg så ja
What do your friends really think of you? "Turn loose the mermaids"-Nightwish
Ja, jag är ju en vattenmänniska
Do people secretly lust after you? "Nemo"-Nightwish
Nej, ingen gör det
How can I make myself happy? "One more time"-Hammerfall
Se Hammerfall igen? jatack
What should you do with your life? "Prisoners in paradise"-Europe
Ska jag befria dem eller bli en själv?
Will you ever have children? "Slow, love, slow"-Nightwish
Ok, det blir inte så många alltså, och inget jag behöver hetsa över

söndag, januari 01, 2012

Lite metalnyheter

Sabaton släpper ny skiva i slutet av maj. Den har fått namnet "Carolus Rex", vilket är latin för Kung Carl. Jag är jättenyfiken på vilket tema de har tänkt sig denna gång, i och med att de tidigare sagt att de undvikit svensk 1700-tal just för att slippa bli förknippade med Ultima Thule (vilket jag som är ungefär jämnårig med grabbarna i bandet kan förstå).

Vill man läsa en något mer framåtblickande nyårskrönika än min kan man läsa Metal Centrals. Jag kommer att återkomma till den i eget inlägg.

Metal Central meddelar också den tråkiga nyheten att Barry Clayton, avlidit. Namnen säger dig kanske ingenting, men du känner nog igen hans röst-han är mannen som läser "Woe to you..." i Iron Maidens "Number of the beast".

Första dagen

Årets första dag-i år har den inte varit så seg och långsam som den brukar vara. Har tagit ett första steg mot en nystart-jag har skrivit in mig på mitt nya gym. Har inte tränat, men första känslan var god. Trevlig personal i receptionen och jag tror att jag kommer att trivas. Dessutom är det fiffiga att gymmet ligger inte många steg från busshållplatsen där jag kliver av när jag åker hem från jobbet.

Nyårshelgen är en märklig helg-det är först ett firande av avslut när man är uppåt (nyårsafton) och en nystartsdag när vi är trötta (nyårsdagen).  Fick en kommentar från en av mina trogna läsare som verkligen fått känna av livets cirkel på samma afton, då en släkting är i färd med att lämna jordelivet, samtidigt som en annan av hennes släktingar ger nytt liv i en annan del av världen. Jag blev rörd av hennes kommentar, det var så att säga essensen av nyåret-slut och början på samma gång. Sänder också positiva tankar åt hennes närstående och önskar att båda övergångarna blir så smärtfria som de kan.

Ni kanske noterar det nya utseendet i bloggen. Jag kände för att ge den en nystart och tyckte om den varma känslan i bakgrunden. Dessutom ger det lite extra värme och det passar med vad som kanske håller på att hända i mitt liv;)