Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, december 10, 2011

Låt oss välja själva!Statens armémuseum har fått kritik för att de säljer julgranskulor i form av handgranater, enligt Expressen. Detta trots att försäljningen från kulorna går till välgörenhet. Helena Martinsson, enhetschef på Muséet, poängterar klokt att hon förstår att människor kan reagera, men också att en sådan här kula i granen kan väcka medvetenhet om hur bra vi har det i Sverige och att det finns människor som har det sämre.

Jag valde att ta upp ämnet här i min blogg, eftersom jag själv mött liknande reaktioner i och med att jag lyssnar på Sabaton (jag fick hålla ett försvarstal för dem förra julen), och eftersom jag som hårdrockare gillar saker som gemene man kan uppfatta som mörka och läskiga. I fallet dödskallar och svart brukar jag förklara att för mig så symboliserar de hårdrockskulturen, vilket för mig är gemenskap och en känsla av att höra hemma någonstans. Pentagrammet (som jag bär med spetsen uppåt) är för mig en skyddssymbol och en bild av att människan, naturen och elementen hör ihop. Inom den nordiska skolan av feng shui poängteras att du ska välja saker som känns bra för dig, samt att du aldrig får gå in och tala för någon hur de borde göra i sitt hem om de inte frågar. Tyvärr tycker, särskilt i media, att det ofta tas till en uppfostrande ton vad gäller personlig smak. Jag är övertygad om att de vuxna tittarna är kompetenta att ta ställning själva-och jag tror att många med mig uppskattar att få göra det.

Så nästa gång vi ser något som vi inte riktigt förstår hur någon kan ha något som vi inte gillar så kommer jag att ställa frågan "Vad är det du gillar med den?" Det kommer ofta ett svar som gör att jag lär mig mycket om människan då. Det blir mitt lilla öppensinnade tips till er alla.

*bild från expressen.se

onsdag, december 07, 2011

Nightwish, "Imaginaerum"

Det var 4 år sedan, men nu är den här. Nightwish nya CD "Imaginaerum". Precis som förra gången, när "Dark Passion Play" släpptes, tog jag mig tid att lyssna på den i ett sträck i skenet av stearinljus. Detta är bra mina vänner, riktigt bra. Jag tvivlade, som ni kanske vet, lite tidigare i höst men de tvivlen skingrades när jag lyssnar på skivan i sin helhet. Jag skulle vilja kalla detta "Dark Passion Plays" optimistiska tvilling. Det finns en helt annan känsla av lugn i denna. Dessutom sprudlar det av kreativitet-allt från Wagner till jazz får plats här, och det ska Tuomas Holopainen till för att lyckas hålla ihop det. Sedan skivan kom till mig via CDON har den ¨gått på repeat:)

tisdag, december 06, 2011

Finlands självständighetsdag

Finlands självständighetsdag idag. Passande nog är jag inne i en period när jag i princip bara lyssnar på finsk musik, inklusive Nightwish senaste alster "Imaginaerum". Idag får dock Nightwish vila. Förra året blev det Sonata Arctica som fick sjunga in självständighetsdagen här i bloggen, och ser ingen anledning att de inte kan göra det i år med.
Hurra för Finland!

Missa inte nästa inlägg, då ska jag skriva om mina samlade intryck om "Imaginaerum"!


söndag, december 04, 2011

Jag-en vegetarian som jublar åt Biff ;)

I förrgår avslutade jag konsertsäsongen 2011. Ska man göra något ska man göra det med stil så Saxon fick göra jobbet. Det var dessutom första gången som jag var på Münchenbryggeriet på en konsert-och det var en ganska trevlig lokal när man tagit sig igenom labyrinten till konsertlokalen. Dessutom är det ju nästan exotiskt att kunna luta sig mot kravallstaketet och dricka ur en glasflaska. Drack en Xider "magic season" (de hade väldigt tråkig öl) men hittade varken magin eller årstiden;) Förstnämnda hittade jag istället i Anvil, förband nr 2. Missade Crimes of passion då SL tyckte att just denna dag var en bra idé att försena pendeltåget. Jag tillhör ju de sista i västvärlden som inte har sett dokumentären om Anvil, men jag begriper inte varför de inte slog igenom när de andra hörde det för jag har hört betydligt sämre grupper som slog igenom då, ingen nämnd, ingen glömd =)

Jag har varit vegetarian i 5,5 år, men denna kväll hade ni definititv kunnat höra mig jublar vid åsynen av Biff. Ja Byford, sångaren i Saxon, inget annat. hade ställt förväntningarna högt i och med deras spelning på Sweden Rock i somras (som jag missade delar av men det jag såg var grymt). Band som hållit på sedan innan jag föddes och som fortfarande ser ut att ha genuint kul på scenen är värda all respekt enligt mig. Måste också ge "double horns" till publiken som applåderade nya och gamla låtar med samma glöd. Måste nog beställa nya skivan "Call to arms" för jag fastnade för låtarna därifrån, speciellt "When doomsday comes". Jag är mycket nöjd-och jag hade nog inte kunnat gå från 2011 till 2012 utan att få höra "Denim and leather".  Så jag bjuder på en video från spelningen (inte filmat av mig-jag stod på andra sidan)

Igår hjälpte jag Alvfamiljen som flyttar till nytt palats (iaf radhus ;D). Jag var trött som en sarkofag, mitt generella känsloläge just nu är trött men tillfreds, men att göra snälla saker för vänner ger energi. Dessutom var deras nya hus mycket fint. Jag fick goda vibbar när jag kom in och de har också mycket god smak. Det värmde.

Idag är det hemmamys som gäller. Den här helgen har på något sätt summerat mitt liv, metal och uteliv på fredag, social på lördagen och hemmakatt på fredagen. I like it.
Andra advent betyder julmusik-Rob Halford får sjunga lugna "Winter song" så smackar vi på med hårdare takter nästa vecka.