Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

fredag, augusti 02, 2013

Boktips-"Drunkna inte i dina känslor" av Doris Dahlin och Maggan Hägglund

Om jag hade levt i Hyrule, landet där "Legend of Zelda"-spelen utspelas, så hade det här ljudet hörts när jag läste den här boken. I icke-nördiga termer, det gick verkligen upp ett Liljeholmens. Jag kände igen mig direkt och numera ingår boken i mitt överlevnadskit för vardagen.

Boken kallas "en överlevnadshandbok för sensitivt begåvade", även kallade högkänsliga personer, HSP. HSp (Highly Sensitive Person=kögkänslig person) är ingen diagnos, utan helt enkelt en person som är lite känsligare för intryck än folk i allmänhet. Författarna är heller inga utbildade psykologer, utan boken är skriven för att delge strukturer och strategier som de har lärt sig för att hantera vardagen.

Det finns en sak som jag verkligen gillar med "Drunkna inte i dina känslor" och det är att den utgår från att det varken är fel på dig som är högkänslig eller på någon annan. Det handlar om att vara medveten om att vi är olika. Det gillar jag skarpt-att slippa perspektivet "Du är så unik-världen är dum".

Här nere kan ni höra författarna berätta om boken och psykoterapeut Louise Hallin komma med relevant kritik och synpunkter.

Vanligt%20bland%20svenskar%20med%20%C3%B6verk%C3%A4nslighet