Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

fredag, april 12, 2013

Garderobs-evolution

Rensade garderoben igår. Det gör jag vår och höst. Drömmen är en garderob som en garderob som bara består av kläder jag kan och vill ha. Lite av en utopi är det men jag var osentimental igår. Jag hade följande kategorier när jag sorterade:


  • Behålla 
  • Skänka
  • Sälja
Varje gång jag städar garderoben så ser jag det som en evolution av mig själv. Kläder säger så mycket om dig. Denna gång så var det de röda plaggen som försvann. Jag har varit inne på det förut men jag är inte så röd just nu. Har ett röd plagg kvar nu men det älskar jag verkligen så det får stanna.

Något annat som jag kom till insikt om i garderoben är att jag tappade nog bort mig själv lite under 2012. Har tidigare tänkt på det i samband med dejtingen, och när jag ser min garderob så tror jag på det. Tror dock att jag börjar hitta tillbaka till mig själv nu. Så nu kan jag ska uppdatera garderoben utifrån den jag är nu. 

Dessutom har ju kalorierna härjat i garderoben och sytt in mina kläder. Inte så kul men jag försöker tänka "Så här är min kropp just nu" samtidigt som jag försöker åtgärda det med ett hälsosammare liv överhuvudtaget. 

Dessutom har jag bestämt att osköna kläder är ett minne blott i min garderob. Jag är ju i "Jag måste banne mig inte"-åldern. Så nu tänker jag utgå från mig själv i första hand. Har fortfarande nitarna stenhårt runt hjärtat men det kommer nog att dyka upp inslag som ni inte förväntar er i en metalgarderob.

Det kommer fler inlägg om min garderob med tips om hur man rensar. Till dess vill jag höra hur ni tänker om er garderob.

tisdag, april 09, 2013

Feel the force-en kärleksförklaring till Star Wars

De senaste två helgerna har jag och Goron gjort något väldigt kul: Vi har sett "Star Wars"-filmerna i den ordning de utspelas-från episode 1 till 6. Har tidigare bara sett dem i den ordning de kom ut, dvs. 4-6 och sedan 1-3, vilket också är den ordning jag råder folk att se filmerna.

En tanke slog mig, varje gång jag ser Star Wars-filmerna ser jag något nytt och speciellt när jag gör det i sällskap. Denna gång var det Goron som pekade ut en scens betydelse som jag inte hade tänkt på förut. Det slog mig också hur starkt influerad av Art Deco inredningen i senatsbyggnaden är. Jag tror att det är skälet till att Star Wars fortsätter hålla generation efter generation, man kan välja vilken nivå man kan se dem på. Antingen som bara en spännande film eller så kan man se den ur ett filosofiskt perspektiv eller så försöka hitta var de har sökt inspiration till allt.

Jag fick en kommentar till ett tidigare inlägg att de var barnfilmer, bl.a. baserat på C3PO och och R2-D2. Min tanke är snarare elisabethansk teater, tänk Shakespeare. Det var då, precis som Star Wars nu, ett nöje för folk, oavsett var de bodde. Därför fanns det i pjäserna både handlingen, ibland ganska avancerad, för folket som hade råd att köpa sittplats och comic relief för folket på parketten. Man kan helt enkelt se Jar Jar i episod 1 och C3PO och R2-D2 som sentida ättlingar till Puck i "En midsommarnattsdröm" och Caliban i stormen. Dessutom tycker jag att även vi som har fyllt 20 behöver ett skratt emellanåt.

Jag tror att jag har sammanfattat min kärlek till Star Wars-filmerna nu. Det är bara att säga som en av de tävlande i gårdagens "Fantasterna" "Man kan inte tröttna på Star Wars". För er som undrar om och hur jag kommer introducera detta till mina eventuella framtida barn, så kommer att säga som min mamma sade när jag var 13 "Det här ingår i allmänbildningen, sitt ner"

May the force be with you!