Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, oktober 15, 2011

In Future world

Kim satte fart på mina tankar i sin kommentar till Rebellängelns inlägg. Hon ställer frågan hur länge behovet av att ha booklet, omslag med mera till skivor kommer att kännas i en tid när allt mer laddas ner digitalt.

Jag funderade lite och jag kan tänka mig att framtidens band och artister kan tänkas gå åt följande håll:
 • Budgetvägen-att skippa hela grejen och istället möjligen lägga upp texterna i en pdf. på bandets hemsida
 • Medelvägen-att göra som idag-skapa booklet och konvolut som lyssnarna kan ladda ner
 • Lyxvägen-att verkligen skapa en helhetsupplevelse. Jag kommer att återkomma till det nedan.
Den digitala eran kanske innebär slutet för skivan som vi ser den, men att inte vara bunden till det fyrkantiga formatet som vinyl eller CD innebar kan ge nya möjligheter, möjligheter till en helhetsupplevelse. Vem vet, artister som även ägnar sig åt konst kanske sänder med en målning istället för ett konvolut. Hysterica samarbetade ju vid sitt senaste albumsläpp med konstnärer, som fick skapa ett konstverk till varje sång på albumet. Idén är lysande. Varför begränsa sin merch till t-shirts när man kan göra en glasskulptur eller en fondtapet? Kanske rent utav doftljus för att ge alla sinnen en upplevelse? Kanske rent skicka med källan till inspirationen. Sabaton skulle till exempel kunna skicka med en pocketutgåva av Sun Tzus "Krigskonsten" och Judas Priest en pocket med "Nostradus Profetior".

Vad tycker du? Har du några idéer om vad man skulle kunna göra med albumen i framtiden?

fredag, oktober 14, 2011

Lite mer mmmmetal i livet ;)


För några inlägg sedan så skrev jag ju om detta med att ta hand om sig själv i höstmörkret. Något som piggat upp mig de senaste dagarna är att jag bytte skrivbordsbild på datorn-från ett anonymt men vackert bildspel på olika landskap till bilden ovan. Jag kan bara säga att det känns så rätt. Är jag glad blir jag på bättre humör av den och känner jag mig lite vissen så får jag lite mer kämpaglöd. Dessutom blir det stilrent och snyggt på datorn med helsvart bakgrund och Joakim (Brodén, sångare i svenska metalbandet Sabaton) i centrum.

Ska man dessutom följa Feng Shui så går vi nu in i en tid då naturen domineras av yin, dvs. energi som är bl.a. kvinnlig. Då kan det vara bra att balansera med lite yang, dvs. manlig energi. Och får ni inte manliga energier av bilden ovan vet jag inte riktigt hur vi ska få till det ;)

Stort tack till Stefan Sturve på Nymph Studios, som tagit bilden och givit mig sitt tillstånd att använda den i bloggen.

onsdag, oktober 12, 2011

Hur lyssnar du människa?

Rebellängeln skrev om musikbranschen och en diskussion uppstod om albumet som koncept. Jag konstaterade då att jag är en kluven person vad gäller just album.

Å ena sidan vill jag ha album-jag gillar förväntan inför release:
 • Blir det koncept eller tema?
 • Hur ser konvulutet ut?
 • Blir det en vidareutveckling av musiken?
 • Blir det ett bra flöde (sistnämnda är viktigt för mig)
Jag håller t.ex. "Legacy of kings" som Hammerfalls bästa album-just pga av hur albumet är upplagt. Det börjar med "Heeding the call" sedan är det fullt ös fram till låt nummer 5, då kommer en ballad, fortsätter med en ganska lugn låt (förövrigt Hammerfalls bästa genom tiderna) "At the end of the rainbow", sedan är det fullt kör 3 låtar och sedan avslutas det med balladen "Fallen One".  Likadant Cans "Beyond the gates" som kör på det tunga mörka temat fram till den avslutas med den sorgliga kärleksballaden "Forever ends". Å andra sidan gillar jag även Europes "Last look at eden", vars enda röda tråd är spelglädjen.

Å andra sidan-jag är beroende av random/shuffleknappen. Helt stick i stäv så gillar jag att röra om i grytan. Ibland får låtar nya dimensioner när de inte hörs tillsammans med sina vanliga kompisar utan med något nytt. I min mp3-och där kan jag via shuffle-knappen kastas från Enya till Dimmu Borgir-så upptäckte jag att låtarna "Rise of Evil" (Sabaton) "At the end of the rainbow" (Hammerfall) och "Garden of evil" (Cans) är syskonen som separerades vid födseln.

Det ska också erkännas-jag är usel på att sätta mig ner och lyssna på ett album från intro till outro. Det borde jag göra oftare. Dock har jag upptäckt att musik när jag lagar mat eller diskar är perfekt för att återupptäcka album som jag inte lyssna på ett tag. "Aegis" med Theatre of Tragedy är fantastisk matlagningsmusik.

 Noterar också att Sabatonkryssningen är utsåld redan nu. Himla kul att det går så bra för bandet. Jag tror att Sabaton kan vara nästa stora arenaband.

tisdag, oktober 11, 2011

Imaginaerum

Metal from Finland har varit på pre-listening (finns det ett bra svenskt ord för detta? Förvägslyssning?) för Nightwish nya album Imaginaerum. Jag kan ju säga som så att det blev ju inte mindre spännande av att läsa den (här finns den). Jag kommer ihåg hur spännande det var förra gången, när "Dark Passion Play" släpptes. I ett avseende är det ju lugnare denna gång, vi vet vem som kommer att vara sångerskan. Å andra sidan så verkar ju Nightwish har gått lite utanför ramarna denna gång. Kanske tur det för hur man blir mer bombastisk än "Dark Passion Play" är bortom min förmåga att komma på. Det stora spänningsmomentet denna gång är ju att det ska göras en film också. Jag har sagt det förr och jag kommer att säga det igen, antingen blir det briljant eller också har det brunnit i skallen på Tuomas Holopainen.

Det är svårt att uttala mig om låtarna efter som jag inte har hört något mer än ett intro (som ni kan lyssna på här) och jag väntar till albumet kommer ut så ni behöver inte skicka länkar till läckta låtar. Däremot titlarna "the crow, the owl and the dove", "turn loose the mermaids", "I want my tears back" och "taikatalvi" (vintermagi enligt Google translate). Det känns som att jag kommer att älska det.

I nästa inlägg blir det också skivrelaterat.

måndag, oktober 10, 2011

Kom igen, SVT!

Imorse hade SVT ett inslag på Go'Morron Sverige om hårdrock (tack Sweden Rock Festival för tipset). Det handlade om att hårdrocken finns överallt och att filmen "Så j*vla metal" har haft premiär. Rubriken var "Hur har den svenska hårdrocken blivit så stor?" och där halkar SVT av banan direkt. De obligatoriska inslagen ska visas och till nämnda rubrik väljer SVT följande band: AC/DC (Australien), Iron maiden (England), Europe (Sverige), Metallica (USA), Mötley Crüe (USA) och Kiss (USA). Dessutom blir det lite beklämmande när man ska prata om hårdrockens status idag och den färskaste låten som spelas är "Enter Sandman". Varför inte spela lite vitala svenska band såsom Hammerfall, Opeth, Ghost och Sabaton, vilka samtliga drar publik och de flesta fått grymma skivrecensioner?

Sedan kommer det till gäster att bjuda in. Anders Tengner och Pär Holmgren gör inget dåligt jobb och säger en del intelligenta saker, men hade det inte varit kul att t.ex. bjuda in Anders Tengner samt någon från redaktionen på Sweden Rock Magazine eller Close-Up? Det hade varit en diskussion jag gärna hade lyssnat på. Nej, SVT, läs på och våga lite nästa gång.

Snäll mot sig själv

Vegomamman skriver om att vara snäll mot sig själv.  Hon skriver också att den stora tröttheten har tagit över. Hon är nog inte ensam om den känslan. Jag hör många muttra över att det är mörkt, grått och slaskigt, och även hårdrockare, vi som nästan har tagit copyright på mörkret ;-), erkänner att de "slokar". Så vad göra åt eländet?

Som vegomamman säger "vara snälla". Sedan är det individuellt vad det är att vara snäll mot sig själv. Vegomamman kände sig snäll när hon tillät sig själv att sova istället för att panikdammsuga. Jag kände mig snäll mot mig själv senast igår, jag för första gången på länge gick på yoga och efteråt tog ett skumbad för att mota bort träningsvärken. I media förknippas ofta att vara snäll mot sig själv med grandiosa spa-weekends eller tokshopping, men så behöver det inte vara enligt mig. Här kommer en lista på små saker som jag gör för att vara snäll mot mig själv. Hoppas att det kan inspirera!

 • Träna-någonting som är kul med bra musik i öronen. Kan vara både yoga och ett tufft styrkepass. Kombinera gärna med ett skönt bad/en dusch med dina skönaste duschcreme.
 • Skapa-att försjunka i ljusgjutning, tillverkning av smycken eller som Tant C, skapa ett pinupbord(!) är jätteskönt. Dessutom så blir det en tvåstegsraket då det tar mig till nästa punkt
 • Alla sinnen ska ha sitt-har märkt att jag sover som allra bäst när jag får varva ner med tända ljus, doftljus, aromalampa eller rökelse, lite avslappnande musik och ett gott te. Dessutom smörjer jag in mig innan jag går och lägger mig
 • Umgås under avspända former-det här har tagit mig lång tid att inse. Jag är den som gärna slår på stort när jag ska bjuda in och sedan är jag helt slut när gästerna kommer. Har nu insett att få av de bästa umgängestider jag har haft har inkluderat en sittande middag. Att bara "hänga" är ett underskattat sätt att umgås.
 • Att vara obokad-att vakna och veta att jag kan göra precis vad jag känner för:)
 • Kultur-jag försjunker i en film (och då ska det vara vackert som "The Crow" "Dracula" av Francis Ford Coppola eller "Sagan om Ringen". Svenska deckare, nej tack) eller bara att få ligga i soffan och fokusera på en hel platta i ett sträck.
Oj, detta blev ett långt inlägg men det är ett ämne som engagerar mig. Jag vill med att lyfta på hatten för Underbara Clara, som när hon fick lite tid utan familjen tänkte använda det till att ta hand om sig själv för att ladda batterierna när de kom hem. Heja!