Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, december 10, 2011

Låt oss välja själva!Statens armémuseum har fått kritik för att de säljer julgranskulor i form av handgranater, enligt Expressen. Detta trots att försäljningen från kulorna går till välgörenhet. Helena Martinsson, enhetschef på Muséet, poängterar klokt att hon förstår att människor kan reagera, men också att en sådan här kula i granen kan väcka medvetenhet om hur bra vi har det i Sverige och att det finns människor som har det sämre.

Jag valde att ta upp ämnet här i min blogg, eftersom jag själv mött liknande reaktioner i och med att jag lyssnar på Sabaton (jag fick hålla ett försvarstal för dem förra julen), och eftersom jag som hårdrockare gillar saker som gemene man kan uppfatta som mörka och läskiga. I fallet dödskallar och svart brukar jag förklara att för mig så symboliserar de hårdrockskulturen, vilket för mig är gemenskap och en känsla av att höra hemma någonstans. Pentagrammet (som jag bär med spetsen uppåt) är för mig en skyddssymbol och en bild av att människan, naturen och elementen hör ihop. Inom den nordiska skolan av feng shui poängteras att du ska välja saker som känns bra för dig, samt att du aldrig får gå in och tala för någon hur de borde göra i sitt hem om de inte frågar. Tyvärr tycker, särskilt i media, att det ofta tas till en uppfostrande ton vad gäller personlig smak. Jag är övertygad om att de vuxna tittarna är kompetenta att ta ställning själva-och jag tror att många med mig uppskattar att få göra det.

Så nästa gång vi ser något som vi inte riktigt förstår hur någon kan ha något som vi inte gillar så kommer jag att ställa frågan "Vad är det du gillar med den?" Det kommer ofta ett svar som gör att jag lär mig mycket om människan då. Det blir mitt lilla öppensinnade tips till er alla.

*bild från expressen.se

2 kommentarer:

Gbgmamman sa...

Visst är det underskattat att byta saker! Och även att skänka till folk som vill ha det som man själv bara har liggande i förråd osv. Jag tycker att det är jätteroligt! :) Håller med dig där. Visst ska alla få bestämma själva! :)

CrimsonAnna sa...

Jo precis, utan den fria och varierande smaken blir bytandet meningslöst. Jag skulle självklart inte t.ex. ge bort en granatkula till någon som varit i krig nyligen eller är splitterskadad, däremot till min vapenintresserade kompis. De flesta människor som jag har träffat har ganska gott omdöme-och människor är som pianon, ger ifrån sig den ton du slår an.