Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

söndag, september 30, 2012

Nightwish-fansens smak för drama

Det är tufft att vara både musiker och människa. Nightwish vokalist, Anette Olzon, hamnade på sjukhus igår med feber, morgonen innan en konsert i Denver. Övriga bandet tar då beslutet att ersätta Anette med Elise och Alissa från bandet Kamelot. I den villervalla som måste ha uppstått glömmer de att tillfråga Anette, som inte tyckte att det var ett bra beslut. Anette verkar ha tillfrisknat och soundcheckar med bandet.

Som var och en förstår så väcker en sådan här sak känslor, vilket märks i Anettes kommentarsfält. De flesta fans är jättegulliga och skriver saker som att "Ta hand om dig. Krävs det att ni ställer in spelningar, så gör det", "jag var besviken att jag inte fick se dig, men det viktiga är att du blir frisk" samt berättar att bandet t.o.m tog en omröstning i publiken om de skulle genomföra spelningen eller ej. Det finns dock en klick av fans som börjar kraxa som olyckskorpar att "du är det levande beviset att det inte är värt det att leva i Nightwish", "Låt de inte göra mot dig det de gjorde mot Tarja" och t.o.m anklagar bandet för att inte ha agerat proffessionellt. Visserligen är detta en västanfläkt mot hur det lät när Tarja fick sparken, men det är lite samma tongångar.

Det känns som att alla sidor sitter i kläm i detta. Jag förstår att Anette kände sig åsidosatt och att fansen blev besvikna. Jag förstår också hur jobbigt detta måste ha varit för bandet (enligt egen utsago var de i helvetet). Jag vill poängtera att jag inte skriver detta för att svartmåla eller hänga ut någon, jag vill mest belysa en fan-kultur. Det som faller i mitt huvud är några saker.

  1. Vi fans är nog lite lättskrämda efter hela historien med Tarja, men att börja leta efter spöken, splittringar och sprickor efter att ha kalla in vikarie en gång pga sjukdom känns lite väl magstarkt.
  2. De som muttrar om bandets proffessionalitet, Anettes besvikelse och kommentarer om att det inte finns på hennes världskarta att låta en spelning går före en bandmedlem-hur man än gör kommer någon bli missnöjd och bandets rykte påverkas. 
  3. Hur synkad är bandets hemsida och Anettes egen blogg?
  4. Jag hoppas att hela Nightwish sätter sig ner och pratar ihop sig om hur de ska göra om sådana här saker sker i framtiden, hur konserter och turnéer ska läggas upp, om Anettes roll i bandet osv. Det känns som att mycket av det som sagts nu har var under stress, bandet satt i skruvstädet mellan publikens och maganementets krav och oron för Anette. Hon i sin tur fick veta att hon har en åkomma som behöver kollas upp när hon kommer hem. 
Jag önskar Anette god bättring, hela bandet lycka till med turnén och jag hoppas att det är bandets musik som får stå för dramatiken i framtiden.

2 kommentarer:

Spader Ess sa...

Fast det faktum att man kallar in ersättare visar lite på hur utbytbar man ändå är.
Tror inte Iron Maiden gjort detsamma om Bruce blivit dålig. Han är en för stor del av paketet.

Antingen det, eller så sitter Nightwish i en sådan ekonomisk knipa att ställa in skulle varit en katastrof.

CrimsonAnna sa...

@Spader Ess-det ligger något i det. Som jag skrev så tycker jag att bandet behöver sätta sig ner och snacka igenom varje medlems roll. Jag tror faktiskt att Nightwish hade kunna klara ett gig med bara Marco-han är en bättre sångare än han får cred för.

Vi vet ju heller inte hur mycket detta var bandets beslut-management kan vara ganska brutala.