Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

onsdag, november 06, 2013

Varför "Return of the Jedi" är en film som borde visas varje Allhelgonahelg **SPOILERS**

2013 års allhelgonahelg har just passerat. På allhelgonadagens kväll satt jag och Goron och tittade på "Return of the Jedi" sista filmen i "Star Wars"-sagan. Hade inte tänkt på det innan, men den passar väldigt bra in på just denna högtiden. Jag ska förklara varför i detta inlägg men först en liten varning-har du inte sett filmen så kommer detta inlägg att bli svårt att förstå och dessutom så pajar det nog en del av filmupplevelsen. Nu är det varnat så nu åker vi:


  • Mitt främsta argument är sättet som döden skildras i denna film. Låt vara att det är en actionfilm där en hel del laserpistoler avfyras, men i denna film får vi två fridsamma dödsscener. Dels i början när Yoda, läromästaren, dör till följd av hög ålder. Det fina i scenen är att han till fullo har accepterat det, och istället använder sin sista stund till att vägleda Luke Skywalker. Den andra scenen är när Darth Vader/Anakin Skywalker dör, och när Luke gråtande säger till sin far att han måste rädda honom så blir svaret "Det har du redan gjort, Luke".

  • Hand i hand med döden så går känslan av försoning. I filmens allra sista scen pågår en euforisk segerfest. Mitt i festen går Luke Skywalker åt sidan. Känslan är att han behöver få lite andrum i euforin. Han ser då andarna efter sina läromästare, och sin far. De står där och se på varandra tills Leia, hans syster, lägger armen om honom och leder honom tillbaka till festen. Jag vet inte hur ni tänker, men jag får känslan av att levande och andar vill förmedla till varandra att "Vi mår bra. Nu kan vi gå vidare".  

  • En intressant twist på scenen ovan är att i re-releasen från 2004 (den version jag har valt att använda nedan) så gestaltas Anakin Skywalkers ande av Hayden Christensen som gjorde rollen i de tre nya filmerna. I "liv och död"-perspektivet så blir det i mina ögon en påminnelse om att minnas personen den bortgångna var, inte bara som "en död".
  • I Yodans dödscen så sätter han också in i döden i ett sammanhang, det hör så att säga till livet. När Luke kommenterar att Yoda inte kan dö blir svaret:

Ah, strong am I with the Force, but not that strong. Twilight is upon me, and soon, night must fall. That is the way of things. The way of the Force.

  • I filmen finns också en scen där Luke Skywalker dödar en Rancor, ett stort odjur som används på samma sätt som lejonen användes mot kristna. När Rancorn är död så får man se hans skötare gråta när han får se vad som har hänt. Så även monster kan ha någon som kommer att sakna dem.
Där har ni min förklaring till att jag planerar att göra det till en tradition att titta på "Return of the Jedi" under Allhelgona-helgen.


4 kommentarer:

Christofer sa...

Intressant läsning. Låter som en mycket bra idé att göra det till en tradition att titta på ROTJ. Dock så kommer jag aldrig i livet titta på versionen med Hayden på slutet. Aldrig.

CrimsonAnna sa...

@Christofer-Jag misstänkte att du skulle säga det angående versionerna. Det fina i kråksången är att man kan titta på den man önskar. Budskapet finns kvar. Själv äger jag bara den oredigerade versionen.

Christofer sa...

Ha ha! Är jag så förutsägbar? :) Ja det är väl det som är bra, att man kan välja. Lite synd bara att den "Hayden-fria" versionen inte finns utgiven på Blu-Ray.

CrimsonAnna sa...

@Christofer-Förutsägbar är inte ordet jag skulle använda, men jag vet ju att du är en förespråkare av de klassiska versionerna =)