Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, oktober 20, 2012

The Crimson chandler *bildbomb*

Linn undrar hur jag gör när jag gjuter ljus så jag tänkte att varför inte skriva ett blogginlägg om det? Tog dessutom med mig kameran in i köket. Mormor har dessutom fått komma hem igen så jag gjöt in positiva energier i dem.


Formarna är riggade och klara inför gjutningen. Spisen är täckt med folie av säkerhetsskäl. På tal om säkerheten-alla som inte är 100% engagerade i ljusgjutningen får vara i ett annat rum. Det finns bättre ställen för busiga barn och nyfikna katter.


Ett f.d blockljus (ni vet kanten som blir när ett ljus får brinna länge) nedklippt och redo att smältas i vattenbad. Kör alltid vattenbad i en kastrull med ett ordentligt lock. Ljusmassa är fett-aldrig vatten på brinnande fett.


Det fina med genomskinliga formar är att du kan följa processen när massan stelnar. Den gröna klutten nertill är modell-lera för att göra formen helt tät.Ibland blir det gropar/hål när massan stelnar. Då får man fylla på med mer massa så spara alltid lite massa:)


Två av de färdiga ljusen


De andra två färdiga ljusen

12 kommentarer:

Linn sa...

De är ju jättesnygga! Ser proffsiga ut. Många bra tips också, typ hålla katter undan, täcka spisen med folie och spara ljusmassa till groparna. Är lite sugen på att pröva. Stöpa ljus minns jag som grymt jobbigt, men det här verkar överkomligt och som ett trevligt sätt att tillbringa en eftermiddag.

Skönt att din mormor fått komma hem och i och med det förhoppningsvis mår bra också!

CrimsonAnna sa...

@Linn-ett annat tips är att köra med silduk (sådan du har när du kokar sylt) så slipper du små sotflagor och annat. Köp en färdig form (som jag har använt här) det blir så mycket enklare:)

CrimsonAnna sa...

Mormor är hemma. Hälsade på henne idag och hon är trött men mår bättre.

Anonym sa...

Hejsan, tack för kommentaren på min blogg!

Och det var intressant att läsa om hur man gör egna ljus, jag har funderat på det men aldrig vågat pyssla med det själv. Måste man använda något speciellt snöre till veke tex?

CrimsonAnna sa...

@upinmytree-ja det bör man. Finns i hobbybutiken och det står på påsen vilken storlek du ska ha.

fru vargavinter sa...

hej! och tack! vilket välkomnande jag fick i mitt krypin! :) det värmde. nu ska jag återuppta vandring hos dig oxå. har haft en rejäl bloggpaus, men är nu taggad igen! :D hoppas att allt är fint med dig? vilken underbar ljuskonstnär du är!

kram

CrimsonAnna sa...

@Fru Vargavinter-brygg en kanna te;) Jag har haft flyt i bloggandet så vandringen kan bli lång.

Tack för berömmet:)

Wånkan sa...

Pysslig du är... avundas dom som har motivation och kreativitet.

Kul att du kom fram å hälsa igår, mycket trevligt initiativ!

Lite svårt att prata dock = )
Men hoppas ytterligare tillfälle ges!

Månstråle sa...

Vad inspirerad jag blir....:) Riktig fina blev ljusen ju.
Och vad skönt att mormor är hemma igen :)
Kram!

Liie sa...

Wow vad roligt pyssel! Minns att jag testade på det här när jag var liten men det gick inget vidare så har inte tänkt mer på det. Förrän nu, jag vill fasen prova :)

CrimsonAnna sa...

@Wånkan-Tack så mycket-det ska vi kunna ordna. kolla i min profil så har du min mejladress:)

@månstråle-tack så mycket. Ja det känns skönt.

CrimsonAnna sa...

@Liie-kolla efter en bok på biblioteket och prova, det är kul. Och A och O, låt det få ta tiiiiiid!