Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

fredag, maj 02, 2014

Saker jag ogillar med metal

Det här inlägget har inspirerats av att jag är med i diverse hårdrocksgrupper på Facebook. Det är för det mesta intressant och roligt, men ibland är det ganska tröttande. Hårdrocken är den musik jag har närmast hjärtat, och den uppskattar jag, men det finns andra aspekter av metallivet som jag bara blir trött på. Jag vill också påpeka att detta är mina personliga åsikter och jag ser gärna en konstruktiv diskussion om detta.

Här kommer de:

1. Drickandet och hälso-ignoransen

Det är mycket viktigt att dricka inom hårdrocken. Så viktigt att vi kan lägga upp en bild på en random öl i en hårdrocksgrupp utan att det är konstigt. Men, oss mellan, varför? Jag förstår inte riktigt grejen med att först köpa en konsert- eller festivalbiljett för ibland fyrsiffriga belopp, och sedan dricka så att man inte kan koncentrera sig på konserten? När jag var på AC/DC såg jag en kille som låg helt utslagen.

Det verkar också vara en grej att inte bry sig om sin hälsa. När en medlem i en grupp skrev in och bad om tips på träningsmusik så kommer oundvikligen kommentarerna om att gym inte är något för hårdrockare. Vad som var det ultimata hårdrockskäket var en sorglig historia. Vad som inte går ihop med metal och hälsa är beyond me. Det är ju inte direkt någon idé från musiker direkt.

2. Brudarna

Tycker du att hårdrockare i allmänhet framställs tråkigt och stereotypt? Det är ett myggpink i en norrlandsälv mot hårdrockstjejerna. Ämnet om skrevande, uppiffade hårdrocksbrudar på bild har Gollum's cave behandlat bättre än jag  . Jag tänker istället på det självklara sambandet hårdrock-bröst. Jag fick iallafall höra att jag inte förstod det när jag ifrågasatte vad en bild på en tjej i svart linne (ej ens en band-tshirt) med fokus på urringningen hade med hårdrock att göra. Att man tycker att brösten inte ska utplånas från jordens yta, bara tonas ner så att en 13-årig tjej och andra metalfans som inte är heterosexuella cis-män ska kunna känna sig inkluderade hör inte inte hit, det är du som är bitter. Sorry grabbar, men bröst är inte lika spännande när man har haft dem under nyckelbenen i tjugo år.


3. Att vara "True"

Det är väldigt viktigt att vara "true" inom metal. Ibland får jag känslan av det är viktigare att vara "true" än att lyssna på det du gillar. Nåja, var och en salig på sin tro. Det tråkiga är när det används som ett argument i diskussioner. Jag fick en gång höra i bloggen att jag "inte vet ett skit om hårdrock" eftersom mina favoritband är Hammerfall och Sabaton. Vad kan jag säga...Gäsp! Smaken borde vara fri. Jag erkänner att Slayer har haft en stor ifluens på Thrash-genren, men för mig är de inte jätteintressanta musikaliskt. Att jag dessutom tycker att Sonata Arctica är roligare att lyssna på än Motörhead gör mig inte till mindre hårdrockare.

Finns det något som du stör dig på i metalsvängen? Berätta gärna i kommentarsfältet.

4 kommentarer:

Christofer sa...

Håller med dig om punkt 1 och 2 men punkt 3 håller jag VERKLIGEN med dig om. Helt sjukt att det ofta verkar viktigare att lyssna på "rätt" grupper än dom som man verkligen gillar. Själv har jag klippt mitt långa hårdrockarhår för längesedan, kängorna är slängda sedan länge och jag måste inte ha på mig en bandtröja varje dag. Det viktiga för mig är musiken och då den jag själv tycker är bra. Slayer tycker jag är ok och har några pliktskyldiga skivor med men jag lyssnar i nio fall av tio hellre på något annat. Samma med Motörhead, Black Sabbath m.m. Strunta i att vara "true", var dig själv istället.

The One Who Should Die sa...

Håller med :)

Gollums Cave sa...

"Bröst är inte lika spännande när man har haft dem under nyckelbenen i tjugo år."

Där sammanfattade du det hela snyggt som fan, syster! :D

CrimsonAnna sa...

@The One who should die-Det är roligt att höra=)

@Gollums Cave-Tack så mycket =) Sade bara vad jag tyckte =)

@Christofer-Min känsla är att vad det är att vara hårdrockare definierades 1984, när det var mer av en ungdomskultur än idag. Det är två citat som poppar upp. Det ena är Hammerfall "De flesta som går på våra konserter ser inte ut som vi gör" Det andra är Melker Becker och Mattias Lindebladh som sade att "En riktigt hårdrockare har nitarna runt hjärtat" För har det blivit min grej att vara hårdrockaren i glasögon, och jag hoppas att vi kan bli lite stolta över att vara subkulturen där 6- och 66-åringen går på konsert tillsammans, med lika förväntansfulla ögon.