Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

söndag, juni 22, 2008

Circle of life-uncut

Ibland blir det uppenbart hur perspektivet på livet förändras när man läser biologi. Jag läste Aftonbladets artikel om hur Kolmårdens lejon utfodras med avlivade hästar. Att döma av kommentarerna i bloggar har många blivit upprörda, speciellt över bilderna. Min tanke var snarare att nu kommer Afrodite (hästen vars avlivning skildras i artikeln) till glädje även efter sin död, genom att lejonen får utlopp för sitt naturliga beteende och mår därmed. Tänkte också på vilken lustig syn vi har å naturen. En föreläsare jag hade (minns tyvärr inte hennes namn) på Universitetet pratade om att Disney hade del i veganismen eftersom nästan alla djur framställs som snälla och guliga. Lejonkungen är uppenbarligen inte lika söt när han är hungrig.

Dagens youtube blir såklart "Circle of life" från "Lejonkungen"

2 kommentarer:

Morrica sa...

Jag tror din föreläsare hade en klar poäng där, Disneyfieringen gör att vi tror djuren om att vara mänskligare än de är, och därför ser vi det som onaturligt grymt när de är naturliga och djuriska. Det blir rent absurt ibland...

Fröken Prym sa...

Detta tillsammans med ovanan att se djur i sitt rätta element, gör att vi blir skrämda. vi vill ha kvar det söta barndomens söta inom oss.