Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

fredag, oktober 12, 2012

Historia-är det historia?

Riksdagsledamot%20vill%20flytta%20kungastatyer%20d%C3%A5%20de%20st%C3%A5r%20f%C3%B6r%20krig%20och%20f%C3%B6rtryck

Riksdagsmannen William Mutt motionerar om att flytta statyerna av Gustav II Adolf och Karl XII i Stockholm till mindre undanskymda platser. Han anser att krigarkungarna rimmar illa med våra nuvarande värderingar om fred och samarbete. I klippet ovan debatterar han med historikern Christopher O' Reagan.

Jag håller med O' Reagan, en av de farligaste saker man kan försätta ett samhälle i är okunskap. Jag tycker att det känns lite sorgligt att vi inte kommer att ha kungligheter på sedlarna längre (även om jag tycker det allra sorgligaste är att Carl von Linné försvinner från hundralappen). Sverige är ett fantastiskt land med fel och brister, men vi hade inte varit det vi är idag om vi inte hade haft vår historia. Det skulle kännas trist om jag kan åka till många andra länder och titta på deras statyer och historiska byggnader, men inte göra det i min egen hemstad.

Jag kan hålla med William Mutt om att vi glömmer de kvinnor som finns i historien. Men ta då inte bort, lägg till! Sponsra kulturarbetare att skriva böcker, göra musik och film om historiska personer som verkat för att komma dit vi är idag. Det skulle göra större intryck idag än statyer.

Angående Karl XII så var det ju han som tog bort förbudet för muslimer att vistas i Sverige. Det kan ju förtjänas att lyftas fram.


2 kommentarer:

Linn sa...

Jag har bara följt debatten lite på avstånd, men jämförelsen med de baltiska statykyrkogårdarna där Lenin mfl står känns väl magstark. Kommunismens brott i de forna sovjetstaterna är ett betydligt färskare sår.

CrimsonAnna sa...

@Linn-det är en bra aspekt. Det går inte att jämföra med. Där finns det fortfarande flera generationer som levt under kommunismen.

Förövrigt så tycker jag att det är viktigt att prata om att Sverige inte alls var som vi var idag för x antal hundra år sedan. Att låtsas som att vi alltid har levt med dagens värderingar blir bara knasigt.