Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

söndag, december 06, 2009

Midvintermarknad

Morgonen var visserligen sömnig och grå, men jag kände att något måste göras denna söndag så jag tog mig iväg till Historiska muséet och gick på midvintermarknad. Utanför muséets entré bjöds det på svärdsfäkting i vikingastil och inne i entré-hallen så hade flera duktiga hantverkare rest sina marknadsstånd. Med jämna mellanrum spelade medeltidsgruppen Medvind. Det var så jag fick tips om detta-har en vän i bandet.

Jag passade på att ta en tur på muséet också och det har hänt saker sedan jag var där sist som liten. Till att börja med så har de skapat lite mer atmosfär i rummen än då när det mest var Monter A, B, C osv till ledes. Dessutom förmedlar de numera inte bara fakta utan de ställer också frågor om hur historien skrivs och hur den definieras. Bland annat tog de upp hur vi har plockat fram olika aspekter av vikingar i olika tider, från 1800-talets nationalromantik till idag när vi gärna visar hur vikingarna tog in influenser från olika kulturer. Det är väldigt skönt att gå ensam på muséer, det blir en sådan skön stämning. Gick så gott som ensam i tystnad i deras sal med altarskåp och andra kyrkliga dekorationer-och stämningen var snudd på sakral. Lika vackert var det när jag kom upp från Guldrummet, ensam i valvet och Medvinds musik ekade från hallen ovanför.

Efter ett par sköna timmar i historiens värld åkte jag hem och tog en lugn kväll. Har kikat på pärlorna jag köpte på marknaden och funderade på vad det ska bli av dem.

Inga kommentarer: