Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

lördag, oktober 31, 2009

Enter Samhain

Så har ännu en helg förflutit och den har spenderats socialt. På fredagen kastade jag mig iväg efter jobbet för att möta upp Ravenlord och dra iväg till det sista hemlika huset och Alvfursteparet. Har tänkt länge på att vi skulle ses och när jag hörde av mig tyckte de också att vi skulle ses. Det blev en middag med dem och en vän till, min härliga blå textilälskande vän. Vi bjöds på god vegomat och som dessert svängde grabbarna ihop en marängsviss medan vi tjejer pratade i köket. Härligt:) Köpte en skiva från Alvfurstinnans band Medvind, det är musik som ger ren och skär lycka-har lyssnat på den och det är balsam för själen.

Lördagen påbörjades med ett varmt skumbad i sällskap med Ravenlord-därefter åkte han hem för att förbereda sin lya inför grabbkväll (tror han behövde det) och jag fixade mig iordning för att åka till en annan vän. Det är alltid trevligt där-hon lagar fantastisk mat och trots att jag är c:a år yngre än hennes vänkrets (vi träffades på universitetet) så känns som jag passar in, och de är i mina ögon bra förebilder när det gäller att umgås med barn. Barnen är med i den mån de vill, och när vi vuxna blir för tråkiga (vuxenprat blir ju det när man är liten) så går de till sonens rum och leker. Jätteskönt för barnen får ta plats men inte ta över.

Nu har ytterligare en allhelgonahelg lagt till handlingarna. Det tråkiga är att den gamla dammiga konflikten mellan halloween och allhelgona blossat upp igen. Trodde vi hade kommit förbi den nu. Själv gillar jag halloween och tycker den behövs av följande skäl:

  • Vi behöver en höstfest. Utan den så blir ju hösten en mörk sträcka av vardag och behov av varmare kläder tills jul-till skillnad från den högtidsspäckade våren.
  • Den bryter av högtidsmönstret. Det är kul med en högtid då man får mysrysa lite och när hårdrocksestetiken får vara med (svart, döskallar, osv) De andra högtiderna är , i min smak, lite för puttinuttiga om man kör traditionellt. Läs Hampus Eckermans inlägg, inklusive kommentarer-han uttrycker det briljant.

Jag ser heller inte att det måste vara en konflikt mellan allhelgona och halloween. Personligen har jag inga problem med att klä ut mig till demon och festa på fredagen, för att sedan tända ett ljus på familjens gravar på lördagen. Självklart kräver detta respekt, att vi som gillar halloween håller oss borta från kyrkogårdarna. Vi ska ju inte glömma att båda festerna har sin grund i tron att slöjan mellan de levande och dödas värld är som tunnast denna dag.

Kanske är lösning att inspireras av wicca och fira Samhain, en keltisk skördefest som markerade sommarens slut. Där tänder man ljus i fönstret för att hålla onda andar borta och för att de goda andarna att hitta hem (i gamla tider lär man t.o.m ha dukat för de vid bordet). Samtidigt som man fick passa sig, för andarna är ute på den vilda jakten och där kunde man ryckas med.

4 kommentarer:

Hannele sa...

Visst är det trist när många missuppfattar Halloween, båda behövs och den ena utesluter inte den andra.

CrimsonAnna sa...

Så sant-det är trist att så många tänker antingen/eller istället för både och.

Big mama sa...

Jag har inget emot att man har lite höstfest.
Men allt kommersiellt som nästan tar över helt klarar jag inte av. Att träffa vänner och ha kul, att kolla skräckfilmer och allt annat som man gör denna helgen har vi gjort sen jag var barn, men nu är det så amerikaniserat och det tycker jag är väldigt trist. Kram!

CrimsonAnna sa...

Jag köper din åsikt och håller med om att det är trist-med alla högtider. Kanske är dags att köra kampanjen "Återta högtiderna"