Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

tisdag, augusti 13, 2013

Tenacious D-eller Gröna Lund-paradoxen

I förrgår försökte jag och Goron gå och titta på Tenacious D på Gröna Lund. Det tänkte 22.000 andra personer också. Problemet-Gröna Lund rymmer bara 17000. Så redan 17:00 stängde entrén. Vi tittade på varandra och bestämde oss för att åka hem. Goron, som varit fan sedan 2004, var besviken och jag led faktiskt lite mer med honom än mig själv.

På väg hem diskuterade vi Gröna Lund som konsertställe. Som jag ser det är det som gör det kul att på konserter där ironiskt nog samma saker som gör det jobbigt. Det är en gammal scen där publiken ofta består av andra människor än de som i vanliga fall ser bandet. Det är härligt att se 6-åriga Hammerfall-fans se bandet för första gången =) Nackdelen är just att scenen är gammal och utrymmet framför den inte är gjord för 17000 entusiastiska fans. Entrén är heller inte gjord för köer. Trots allt vore det synd om konsert-verksamheten upphörde. Det är kul för både fans och band att se sitt favoritband/stå på samma scen som legender.

Här kommer alltså några alternativ hur Gröna Lund kan göra för att se till att framtida konserter ska bli smidigare

  • Skapa ett "Konsert-kort" som kostar mer än Gröna Kortets 220 kr men i gengäld ger en egen entré och förtur i kön. Jag skulle betala det om jag var garanterad att komma in.
  • Skapa en egen kö för de som har Gröna kortet. Att låta dem som köpt Gröna Kortet köa samtidigt med de som ska betala fram till sista metrarna är vansinnigt. Skapar irritation i båda leden och irritation i folkmassor är aldrig bra.
  • Bestämma sig för vilken ben man ska stå på. Antingen är man att ett nöjesfält, eller så är man en konsertarena. Att ha salsadans, åkattraktioner och ett stort band samma dag är kanske inte en en lysande idé. Globen är t.ex. en handbollsarena, en ishockey-rink och en konsertscen, men jag har ännu inte hört att de har försökt göra det damtidigt.
  • Fundera lite på vilka artister de kan hantera innan de bokar. Det är möjligt att Gröna Lund är fel forum för artister som drar vanvettigt mycket publik. De passar bättre på "riktiga" konsertarenor.
Har du varit på konsert på Gröna Lund? Har du några tankar?

7 kommentarer:

Grimgoth sa...

Har inte varit där på konsert vad jag kan minnas, men förstår och håller med i dina tankebanor!

Lesthi sa...

Jag håller helt med i dina funderingar!
Själv har jag aldrig varit på konsert där, till stor del för att jag inte vill köpa tågbiljett till stockholm och sedan riskera att inte ens får en plats att se bandet jag kom dit för så det där med ett konsert kort vore verkligen en bra idé!

CrimsonAnna sa...

@Grimgoth-Tack så mycket. Vi brukar förstå varandra ganska bra publikmässigt.

@Lesthi-Nu är det mest vid stora internationella stjärnor det här händer (och söndagen var extrem) så du kan nog våga någon gång.

Letitbleed.se sa...

Du har bra poänger i det du skriver, men det är en lite av en paradox att Tenacious D och en del andra större band som spelar på Grönan knappast skulle locka så stor publik om det krävdes biljettköp..

CrimsonAnna sa...

@Letitbleed-Där slog du nog huvudet på spiken. Det är nog det centrala läget och låga priset som lockar-var annars ser du t.ex. Sabaton för 100 kr? I fallet Teanacious D tror jag nog att det var en specifik medlem (inga namn nämnda ;D) som lockade 85% av publiken.

Wånkan sa...

Precis som Goron var jag väldigt besviken när dom stängde insläppet helt och håller när vi hade 5m kvar....
Var väldigt besviken för det är ett band jag velat se sååå länge och hade med glädje betalat konsertpris som du föreslår i ditt inlägg.
Helt hysteriskt kaos i kön och som sagt Grönan har ingen plan för att hantera denna mängd av besökare.
Jag hoppas att The D inser sin storhet och kommer tillbaka snart och inte väntar 11 år till!

Ska ni till Falun i helgen?

CrimsonAnna sa...

@Wånkan-Kul att höra av dig igen :) Nej, som du säger, det här blev lite mycket för Gröna Lund. Jag har mejlat dem den här listan och de tog till sig den.

En intressant paralell att dra är ju Skansen, där "Allsång på Skansen" också tog dit stora internationella artister (Ricky Martin och Wyclef Jean) tills Skansen sade ifrån att deras säkerhet inte klarade det.

Det blir inget Falun för oss. Hade dock varit ruskigt roligt att höra "The Art of war" i sin helhet.