Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

fredag, oktober 02, 2009

På TV-spelskväll

Igår drog jag på mig hatten och rocken och drog iväg till biblioteket eftersom det var releasefest för deras utlåningsverksamhet-biblioteket lånar nämligen inte bara ut böcker, filmer och skivor längre utan också TV-spel. För det yngre gardet (13-25) så fanns möjligheten att spela spel på storbilds-skärm men det var inte därför jag kom dit-jag gick dit för att lyssna på föreläsning av Orvar Säfström, som jag alltid haft ett gott öga till (kan man ha annat till en f.d sångare i Entombed som dessutom ägnar sig åt film och TV-spel). Han var nyinflugen från Tokyo där han varit på stor spelmässa (hade Ravenlord varit med hade han antagit en snygg grön nyans av avund). Orvar är i alla fall en mcket bra föreläsare, underhållande och kunnig. Majoriteten av publiken var mycket ung (tidiga tonåren) och föreläsningen var gjord för en vuxen publik men det lyckades han anpassa mycket snyggt. Ämnet var tv-spel, dess historia samt avlivning av myter kring tv-spel och tv-spelande. Jag lärde mig bl.a följande:

  • Det första tv-spelet skapade redan 1958 (ett primitivt luffarschack-spel), men den teoretiska idén om "elektroniska maskiner som skulle kunna spela spel" kom redan på 1800-talet.
  • 1983 kom en stor TV-spelskrasch, ingen ville köpa TV-spel så Nintendo fick sälja in sin första konsol NES som en leksak, med en liten robot som man kunde styra via konsolen.
  • Ungdomsstyrelsen har gjort en undersökning om hälsovanor hos ungdomar som spelar och de som inte spelar. Enda skillnaden var att TV-spelarna drack mindre sprit
  • Av de spel som släppts sedan märkning infördes så är 50% barntillåtna (3+ år) och de grövsta (18+) är bara 5%
  • Medelåldern för tv-spelare är 30 år-det är inte siffror från Sverige men från länder som liknar Sverige

En av de roligaste var en tabell över moralpanik över saker genom tiderna från jazz via serier och rollspel till Internet och det som alltid föreslagit att göra istället "Hopp och lek ute"-vilket verkar vara någon sorts universal-lösning enligt Orvar. I det stora hela en väldigt givande föreläsning. Pratade med honom efteråt och nämnde att han är en av två filmkritiker jag litar på. Det tyckte han var kul att höra-nämnde att jag numera lyssnar på Ronny Svensson och det tyckte han var ett bra val.

Vill avslutningsvis tacka bibliotekspersonalen för ett bra initiativ och en lyckad kväll.

2 kommentarer:

Tess sa...

Jättebra att tv-spel får unga att nyttja mindre alkohol :-) Det tror jag blir något jag ska försöka få in mitt barn på...hehehehe :-) Coolt det där med andelen våldsspel också i och med att man titt som tätt får höra om det "hemska med stillasittande barn som lär sig att döda". Visst, att röra på sig också är bra, men tv-spel är inte så farligt som en del tror. Jag har spelat tv-spel sedan jag var 9 år gammal då jag fick mitt NES :-D Har aldrig slagit en annan människa även om lusten kanske funnits ;-)

CrimsonAnna sa...

Ja du, tess, jag tror att det handlar om att äldre generationer inte har någon relation till tv-spel. Då är det svårt att förstå, och det man inte förstår är per definition läskigt. Finns en ny intressant rapport där de tittat på forskningen och konstaterat att den är lite luddig i och med olika definitioner-det verkr dock snarare vara så att individer med inneboende aggressioner spelar våldsspel, snarare än att spelen gör individen aggressiv.

Jag tror att dator och tv-spel har en plats som en del i livet, på samma sätt som att det är bra att röra sig men inte att springa på gymmet 10 timmar per dag. Balans-det tror jag på.