Om mig

Mitt foto
Stolt laktoovo-vegetarian, fantasy-nörd och högkänslig hårdrockare. Högaktar Legend of Zelda och tror att fin- och fulkultur är en myt, det finns bara kultur.

torsdag, mars 22, 2012

Vad bloggar vi om, egentligen?

Jag började fundera på detta idag. En vän hade lagt ut ett youtube-klipp där ett upprört barn i c:a 1-2årsåldern örfilar en katt och katten naturligtvis flyger på barnen. De allmänna kommentarerna var att barnen kunde ha det och att det var synd om katten. Sedan var det naturligtvis en person som inte hade alla indianer i kanoter som föreslagit att katten. Även jag tycker att hans kommentar är idiotisk är jag inte förvånad, få personer är så tacksamma näthatsoffer som kattälskare.

Det jag ställde mig frågande till är om vi ska ge den här typen av filmen uppmärksamhet. Personligen får jag inte ut något av att se djur eller människor fara illa (det är förövrigt ett skäl till att jag inte gillar America's home videos. Jag ser bara hur ont det gör) Jag fick motargumentet att det är bättre att visa problemen än att gömma undan dem. Det är något jag köper när det gäller fenomen som mobbing, miljöförstöring och andra allmäna saker, men sådana här saker i hemmiljö sprider ju negativ energi.

Det jag inte heller ser är vad som kommer ut ur sådant här. När du ser en film om fiskeindustrins tveksamma metoder kan du välja att inte köpa scampi-räkor. Ser du en film från Bris kan du välja att skänka pengar till dem (jag gav 25 kr idag) eller också stötta barn i din närhet. Kommer någon av dem som sitter att ge katten eller barnet en kram? Kommer någon av dem att prata med föräldrarna? Ställer någon frågan om varför? Jag är skeptisk. Det jag också oroar mig för är att detta kan uppmuntra till att fler sådana här videos görs. Det finns alltför många som är svältfödda på bekräftelse.

Motargumentet kom också att all idioti, misär och så vidare ska visas upp. Jag håller inte med där. Jag går efter attraktionslagen-att den energi du utstrålar kommer till dig. Att vältra sig i elände och negativ energi tror jag inte är bra. Jag väljer därför att bidra med droppar i havet där jag kan göra någonting istället.

Vad tycker du som läser?

8 kommentarer:

Kim sa...

Helt utan att ha sett omtalade video tycker jag att föräldrar och andra ska fråntas rätten att exploatera barn på internet och i reklamsammanhang. Jag är också övertygad att vi kommer få en mycket kraftig reaktion från våra barn om tio-tjugo år när de inser vad föräldragenerationen gjort utan att efterfråga deras medvetna val.

CrimsonAnna sa...

Kim: Jag talade med en vän om saken på telefon-och han påpekade just detta-att det är omöjligt att ge barnets tillstånd.

Jag läste en gång att vår generations barn kommer att revlotera genom att bli kommunalgrå svenssons. Det tror jag på mer och mer.

Chief Rebel Angel sa...

Det är förstås en mycket svår balansgång när det gäller barn och deras varande i den virtuella elektroniska världen.
Jag håller med Kim om att exploatering inte är okej, och att det absolut kommer att få en effekt när de ser allt.
Samtidigt, var går gränsen?
Ett barn som är överlyckligt för att det just lärt sig cykla, som exempel, och en stolt förälder som lägger upp det klippet eller den bilden på Facebook eller en blogg.
Är det att exploatera barnet?

Klurigt. Inte alla fall är lika svartvita som den video du beskriver (och som jag inte sett, ska jag vara ärlig att säga).

Ska mina barn revoltera så kommer de hem en dag och säger "Pappa, jag är politiskt aktiv och har hittat Gud".
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej! :)

CrimsonAnna sa...

@Chief: Jag tror ju inte att barn ska skyddas till varje pris heller. I många fall vet jag att bloggar/facebook/youtube används som ett sätt för släkt och vänner som bor långt borta att ändå ha en daglig kontakt. Det kan ju inte vara fel

Det jag ställde mig kritisk till är just att dela filmer av typen där barnet uppenbart mår dåligt. Varför filmar man det överhuvudtaget undrar jag.

Grimgoth sa...

Så länge barnet är under 18år och och inte själv då enligt lag och annat sätt godkänt att du/vi/den osv. lägger ut kort eller videos på barnen så är detta helt klart fel av så som media eller föräldrar osv. att göra detta.

Barnet måste få välja själv liksom, kanske inte så kul när barnet kommer upp i denna ålder och hitta sig själv halvnaken i ett oskyldigt bad eller liknande på nätet.
Bara för att föräldern eller liknande tänker "titta på mitt söta barn".

Tänk!
De få gångerna jag lagt ut kort på bloggen eller liknande på min Kevin har jag blurat hans ansikte t.ex.

Ville bara få ur mig detta, hoppas ni fatta budskapet också! :)

CrimsonAnna sa...

@Grimgoth: Jag har sett och läst din blogg och tycker att du håller en fin balans vad gäller Kevin. För mig går budskapet om hur viktig han är för dig nästan fram tydligare då-i och med att du inte exponerar honom i bild.

Som du säger, man bör tänka på var bilden hamnar. Måttligt kul att bli känd som "katthataren" eller "melonbebisen" när du är femton-sexton. Jag ser inte varför man inte kan mejla klippet till de som kan bli glada av att se det.

Grimgoth sa...

sv:
Tack och jag håller med dig där i din poäng.

CrimsonAnna sa...

@Grimgoth: Tur det-jag kände att debatten här nästan kom att handla om något annat men de flesta verkar hålla med mig. Verkar som att metal-farsor har sans och vett-iaf om du och Chief är representativa för den skaran.